Akupunktur mod lændesmerter
Behandling af lændesmerter
Slidgigt i lænden, nakken, ryggen og lændesmerter
En af de oftest forekommende grunde til rygsmerter er slidgigt i lænden, specielt hvis man er over 40 år. Selv om det kaldes slidgigt, er det egentligt ikke rigtig slidgigt, som vi kender det fra andre led. På latin hedder det diskus degeneration. Det resulterer i smerter, ofte kraftige, lokalt i lænden, og hos nogle stråler smerterne endda ned i ballerne og ind imellem helt ned i benene.
Ifølge lægernes bøger kan slidgigt i lænden ikke behandles, men det er hverken vi eller vores patienter dog enige i. Den eneste medicinske behandling er smertestillende medicin, som ikke helbreder, men blot dæmper smerterne. Der findes desværre ingen medicin, som kan opbygge skaderne i ryggen.
Fysioterapi kan gøre ryggen stærkere og i mange tilfælde mildne smerterne. Man skal dog indstille sig på at det kan tage flere måneder. Når vi behandler slidgigt i ryggen med akupunktur, vil vi have en bedring allerede efter 1-2 uger.


Hvad er slidgigt i ryggen?
Rygsøjlen er bygget op af en række ryghvirvler med en blød bruskskive (discus) mellem hver. Ved slidgigt i ryggen får en eller flere af disse bruskskiver revner i de yderste lag. Hvis der kommer for mange/kraftige sprækker i skallen, kan den inderste del (kernen) presse ud på nerverne yderst i discus, og det gør ondt. Det hele forværres derefter af, at musklerne bliver spændte og smertefulde.
Utrolig mange mennesker lider af slidgigt i ryggen. I Danmark har 25% af de 20-årige og 50% af de 30 årige problemet – hos ældre er tallet betydelig større. Heldigvis giver det ikke smerter i de milde tilfælde. Man behøver ikke at passe på ryggen og være inaktiv, hvis man lider af slidgigt i lænden. Faktisk får de fleste det bedre, af at bruge ryggen.
Pris på behandlingen
Man skal have 5 behandlinger hurtigt efter hinanden. Hver behandling koster kr. 500,- det vil sige i alt kr. 2.500,- for de 5 gange.
Fakta om lændesmerter
Lidt forskellige facts omkring lændesmerter
- Du skal have tillid til din ryg, og til at den er stærk. 80 procent af alle danskere vil på et tidspunkt opleve, at de har ondt i ryggen. I omkring 90 procent af tilfældene er rygsmerterne ufarlige, og er hverken et tegn på sygdom eller skade. Omkring halvdelen af dem, der får rygproblemer, får det igen inden for nogle år – uden at det er farligt. Ufarlige smerter skal forstås som, at ryggen ikke er beskadiget på længere sigt. Heller ikke selvom rygsmerterne strækker sig over en længere periode. Langt de fleste smerter går over af sig selv. Smerte opfattes mellem ørerne. Så snart du fokuserer på din ryg og er bange for smerten, så forstærkes den. Smerter skal ikke banaliseres, men det er vigtig at vide, at din ryg er stærk – også når den gør ondt. Årsagen til rygsmerter kan være overbelastning, akut hold i lænden, sammenfald i ryggen (knogleskørhed) eller diskusprolaps. I mange tilfælde er det ikke muligt med sikkerhed at bestemme årsagen til rygsmerterne. Der eksisterer en række forskellige navne til at beskrive rygsmerter, så som lumbago, lændehold, hekseskud, facetsyndrom, myoser og ”low back pain”. Ved smerter i nakken og det øverste stykke af ryggen, kan der være udstrålende smerter til armene. Ved smerter i lænderyggen, kan der være udstrålende smerter til benene. Forskning viser, at efter bare 2-3 ugers sygemelding daler sandsynligheden for at komme tilbage på arbejde. De, der lader sig sygemelde, klarer sig ikke bedre. Eksperterne ved i dag, at jo mere passiv du er på grund af rygsmerter, jo længere tid tager det for dig at komme dig over smerterne. Det er godt at gå på arbejde, selvom du har rygsmerter. Det skyldes, at bevægelse styrker ryggen, og at mental trivsel mindsker smerterne. Ryggen er altså stærk og stabil, også selv om den til tider kan føles skrøbelig.
Sebastian havde slået halebenet og lænden til fodbold. Et par behandlinger med akupunktur og han var frisk igen.
Helle har haft smerter i lænden i mange år. Men efter 3 behandlinger hos www.sbnaku.dk var de væk.